Waarom smudgen?

Smudgen wordt gedaan om je energetisch te reinigen. Naast mensen heeft alles op aarde een soort krachtveld, een aura om zich heen. In bepaalde ruimtes zoals bijvoorbeeld in de bus, op je werk, bij vrienden thuis, wordt je eigen aura vermengd met andere energieën. Daarnaast kan door dagelijkse beslommeringen, spanningen, ruzies etc de aura minder helder worden (er komt als het ware smog om ons heen). Ook in huis en kamers kunnen andere of negatieve energieën “hangen” 

Om dit te reinigen kan rook worden gebruikt van bepaalde kruiden. Het meest gebruikt is de witte salie. Dit is een eeuwenoud gebruik en ontstaan bij de indianen. Oorspronkelijk branden de Indianen kruiden als rituele zuiveringsceremonie en om kwade krachten op afstand te houden.

Witte salie is, naast dat het heerlijk ruikt, het meest zuiver om jezelf, voorwerpen en de ruimte om je heen te reinigen. Ook kun je bijvoorbeeld heel goed energetisch reinigen met Paolo Santo (Heilig Hout).

Witte salie en Paolo Santo wordt meestal in een abalone schelp gebrand. De symboliek is dat dan de 4 elementen verenigd zijn; de schelp staat voor element water, de salie zelf voor element aarde, het smeulende gedeelte is element vuur, en de rook is het element lucht.

Een smudgeveer of smudgeverensetje  gebruik je om de rook te verspreiden; hiermee verspreid je de rook beter om je heen, en de veren zelf staan ook voor element lucht. Van oorsprong werden veren van roofvogels gebruikt, hun “jagers” energie werd gebruikt om negatieve energie te “verjagen”. 

Ik gebruik in mijn setjes vooral ganzen, duiven, ekster en zwanen veren, bij elk setje staat vermeld welke en hoeveel veren erin verwerkt zijn. 

Doordat ik de smudgesetjes zelf prepareer en maak, zal er van elk setje maar 1 zijn.