Bijna iedereen heeft weleens iets gehoord over chakra’s, maar wat zijn chakra’s en wat doen ze nu eigenlijk? In de basis gaan we uit van 7 chakra’s, verdeeld in een rechte lijn in jouw lichaam. Chakra’s zijn energiepunten in ons lichaam die zorg dragen voor de energiedoorstroming in ons lichaam, deze energiedoorstroming is van groot belang voor het welzijn van lichaam en geest. Als de chakra’s in balans zijn voel je je goed (in balans), maar wanneer er teveel of te weinig energie voor een chakra is dan kan deze geblokkeerd raken, je voelt je dan niet meer in balans. De energie die een chakra “voedt” wordt onttrokken van buiten maar ook van binnen uit ons zelf. Dus ook negatieve energie van buiten onszelf kan invloed hebben op de werking van een chakra, daarom is het ook een aanrader om jezelf af te schermen, door bijvoorbeeld een beschermende “bubbel” te visualiseren om je heen als je weet dat je met negatieve energieën te maken krijgt (bijvoorbeeld als je naar die verjaardag gaat waar veel negatieve mensen zijn) of een beschermende edelsteen bij je te dragen (in welke vorm of op welke manier dan ook). Ook kunnen etherische oliën jou helpen om je te beschermen.

Vanaf hier geef ik aan wat je kunt ervaren als een chakra niet meer in balans is en wat je daaraan kunt doen.

De eerste chakra is de wortelchakra, ook wel basischakra genoemd. Dit chakra bevindt zich onderaan jouw ruggengraat, en wordt gelinkt aan het element aarde. Als dit chakra in balans is voel je je geaard, zelfverzekerd, stabiel en veilig. Als de wortelchakra niet in balans is, geblokkeerd dus, dan kun je gevoelens van angst, onzekerheid en vermoeidheid voelen. Maar ook fysieke klachten als constipatie en rugpijn. De kleur die aan dit chakra gelinkt wordt is rood. Om het chakra te helpen herstellen kun je edelstenen gebruiken in deze kleur, je kunt de steen bij je dragen en voor een intensievere werking deze bij je wortelchakra leggen terwijl je mediteert. Edelstenen die goed passen zijn: Rode Jaspis, Vuuragaat en Robijn. Ook een ontspannen wandeling in de natuur of in de tuin werken zijn hulpmiddelen om jezelf weer te aarden. Het kan het helpen om rood in je kleding te dragen, bijvoorbeeld rood ondergoed, of meer rood in je eten integreren, rode paprika, rode biet enz. Laat materialistische behoeften los en leer weer op jezelf te vertrouwen en van jezelf te houden. Doordat de chakra’s verbonden zijn zal een goed werkende wortelchakra de andere chakra’s ook weer een boost geven. Etherische oliën die kunnen helpen zijn: Basil, Peppermint en Vetiver.

Het tweede chakra is het heiligbeenchakra, dit chakra wordt gelinkt aan het element water en bevindt zich 4 vingers onder de navel. Dit chakra verbindt jou met je emoties, seksualiteit en anderen en kan geblokkeerd raken door schuldgevoelens of schaamte. Als dit chakra geblokkeerd is kun je gevoelens ervaren als prikkelbaarheid, afgesloten van je emoties, explosief emotioneel of gebrek aan creativiteit. Lichamelijke ongemakken kunnen bijvoorbeeld menstruatieproblemen zijn. Wanneer dit chakra in balans is voel je je juist in contact met jouw emoties, seksualiteit en creativiteit. Je voelt je positief, meelevend en intuïtief, je staat jezelf toe gevoelens en behoeften te uiten. De kleur die aan dit chakra gelinkt wordt is oranje. Edelstenen die kunnen helpen dit chakra weer in balans te brengen zijn: Oranje Calciet, Tangerine Kwarts en Carneool. Leg de steen die je hebt uitgekozen op je onderbuik tijdens meditaties of draag hem bij je. Het helpt dit chakra ook om terug in balans te komen door voldoende water te drinken, te gaan zwemmen of een warm bad te nemen. Een positief gevoel krijgen over jouw lichaam en een positief zelfbeeld ontwikkelen zal dit chakra ook weer helpen in balans te komen, evenals het dragen van oranje in je kleding. Een algemene mening is dat een geblokkeerd heiligbeenchakra vaak te maken heeft met onverwerkte problemen uit het verleden. Etherische oliën die kunnen helpen zijn: Goldenrod, Orange en Pine.

Aangekomen bij de 3e chakra, de zonnevlechtchakra, gelinkt aan het element vuur en met de kleur geel. De zonnevlechtchakra bevindt zich rond je navel en speelt een rol in zelfwaarde, zelfvertrouwen en zelfcontrole. Wanneer dit chakra niet in balans is kun je gevoelen ervaren van onzekerheid, angst voor veranderingen. Je denkt en spreekt negatief over jezelf en bent gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt feller reageren naar anderen en last hebben van stemmingswisselingen. Lichamelijk kun je spijsverteringsproblemen ervaren. Wanneer dit chakra in balans is ben je zelfverzekerd, doelbewust en ondernemend, onafhankelijk en assertief. Je accepteert jezelf en staat achter je beslissingen. De edelstenen die dit chakra kunnen helpen weer in balans te komen zijn: Barnsteen, Aventurijn en Citrien. Gebruik de steen die jij hebt uitkozen tijdens meditaties in de zon (en als het regent visualiseer dan de zon!) of draag de steen bij je. En natuurlijk helpt geel dragen in je kleding ook. Het vergroten van jouw zelfvertrouwen helpt dit chakra, maar is natuurlijk altijd goed om aan te werken. Etherische oliën die kunnen helpen zijn: Clove, Copaiba en Wintergreen.

Chakra nummer 4 is het hartchakra, en zoals je waarschijnlijk al dacht zit deze rond het hart, wordt gelinkt aan het element lucht en heeft de kleur groen. Wordt gekenmerkt door gevoelens van liefde, compassie en vertrouwen. Wanneer dit chakra uit balans is kun je over-rationeel en ongevoelig overkomen, ontspannen en verbinden met anderen is moeilijk. Je cijfert jezelf weg en hebt moeite met loslaten. Als dit chakra in balans is voel je je veilig om met anderen te verbinden, jezelf kwetsbaar op te stellen, je bent meelevend en hebt begrip voor anderen. Om je hartchakra weer in balans te brengen kun je veel groene voeding eten, tijd doorbrengen in de natuur en ademhalingsoefeningen. Neem de tijd om een brief naar jezelf te schrijven vol zelfliefde. De edelstenen die jouw hartchakra kunnen helpen en ondersteunen zijn: Smaragd, Blauwe Aventurijn en Jade. Etherische oliën die kunnen helpen zijn: Cedarwood, Frankincense en Rose.

In deze tijd, waarin wij nu leven, hebben veel mensen een goud/groen hartchakra, nieuwe tijdskinderen en mensen met een hoge frequentie zelfs helemaal goud!

Nummer 5: keelchakra. Natuurlijk bevindt dit chakra zich bij de keel en draait om manifesteren, communiceren en eerlijkheid. Dit chakra is verbonden met het element ether en heeft de kleur blauw. Als dit chakra niet in balans is kun je moeite hebben met jezelf uiten (woordelijk en creatief), je kunt ervaren dat je veel en of onsamenhangend praat, echt luisteren naar anderen is ook een issue evenals voor jezelf opkomen. Daarentegen: als dit chakra in balans is kun jij gedachten en emoties heel goed onder woorden brengen zonder angst, je bent eerlijk naar jezelf en anderen en je weet wanneer je moet zwijgen en luisteren. Om dit chakra weer in balans te krijgen  helpt het om zorgeloos mee te zingen met muziek, al je gedachten en emoties op te schrijven (van je af te schrijven!) en jezelf toestaan eens flink te huilen en je emoties te uiten. Oefen in het jezelf troost en liefde bieden. Edelstenen die ondersteunen en helpen zijn: Turkoois, Blauwe Topaas en celestien. Etherische oliën die kunnen helpen zijn: Forgiveness, Lemon en Vanilla.

Tussen de wenkbrauwen bevindt zich het 3e oogchakra, chakra nummer 6. De kleur van dit chakra is indigo-blauw en staat voor kennis, wijsheid, intuïtie, verbeeldingskracht en denkvermogen. Onbalans van dit chakra zorgt ervoor dat je moeite hebt met het nemen van beslissingen en concentreren, je twijfelt veel. Hoofdpijn en nachtmerries  kunnen ook tekenen zijn van onbalans van dit chakra. Wanneer in balans sta je in verbinding met je onderbuikgevoel, ben je ruimdenkend en weet je waar je naartoe wilt. Om dit chakra weer in balans te brengen is mediteren de sterkste optie omdat je hiermee je bewustzijnsniveau vergroot. Maar ook creatief bezig zijn helpt en je heel bewust zijn van je omgeving. Dus kijk niet alleen naar het totaal plaatje of eindresultaat maar ook naar de details. Zie hoe alles met elkaar verbonden is. Sowieso is dit een hele mooie oefening voor jouw bewustzijn. Azuriet, Apatiet en Lapis Lazuli zijn mooie edelstenen die kunnen ondersteunen en helpen dit chakra weer in balans te krijgen. Etherische oliën die kunnen helpen zijn: Abundance, Lavender en Palo Santo.

Chakra nummer 7, tevens het laatste chakra, is de kruinchakra. De meest mysterieuze. Dit chakra bevindt zich bij je kruin en staat vooral voor een hoger bewustzijn. De kleur paars en wit worden aan dit chakra gelinkt, al naar gelang de trilling die een persoon heeft. (hoe hoger de trilling, hoe lichter de kleur!) Dit chakra wordt gezien als de verbinding tussen lichaam, geest, ziel en het grotere geheel, en heeft betrekking op verlichting en leven in het hier en nu. Niet in balans kan dit last geven van slapeloosheid, uitputting en depressieve gevoelens. Maar goed in balans voel je je verbonden met de wereld. Mediteren is een perfecte manier om dit chakra weer in balans te brengen evenals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk: je opent jezelf om je weer verbonden te voelen met de mensen om je heen en de wereld. De bergkristal, Charoiet en Paarse Fluoriet zijn mooie edelstenen om dit chakra weer te helpen in balans te komen. Etherische oliën die kunnen helpen zijn: Gathering, Stress Away en Wild Lavender.

Natuurlijk is er nog veel meer informatie te vinden over chakra’s, dit is maar een fractie van wat er allemaal over te lezen is. Deze 7 chakra’s zijn de hoofdchakra’s, in en buiten ons lichaam zijn er nog meer chakra’s aanwezig: Haarlijnchakra ( beïnvloedt en ontwikkelt het 3e oogchakra), Thymuschakra (bevindt zich bij de thymus, tussen Keel- en Hartchakra), 2x Kniechakra, 2x  Enkelchakra, 2x Voetchakra ( bevindt zich in het holletje van de voet) en 2x Handchakra ( bevindt zich in de handpalm).

Hieronder geef ik nog een overzicht van alle oliën die per chakra kunnen ondersteunen, helpen en stimuleren…de chakra’s balanceren dus eigenlijk! Je kunt de oliën in een diffuser doen maar bijvoorbeeld ook een druppeltje op de pols, achter de oren of op de slapen. Voor een compleet advies verwijs ik je dan graag door naar Angelique de Blij: www.angeliquedeblij.nl , zij helpt je graag bij het uitzoeken van een olie die bij jou past en die jouw zelfhelend vermogen gaat helpen, ondersteunen en stimuleren.

Ik hoop met deze blog jullie wat meer informatie te hebben gegeven over de chakra’s en hun  werkingen. Mocht je het gevoel hebben dat er blokkades zijn in jouw chakra systeem, aarzel dan niet en neem contact met mij op! Ik ga jouw chakra’s dan balanceren en zal jouw zelfhelend vermogen (weer) aan het werk zetten met een specifieke chakra behandeling.

Liefs en een warme groet,

Petra van PuurPetra

www.puur-petra.nl

Categorieën: Behandelingen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *