Hoogsensitiviteit (ook wel hooggevoeligheid genoemd) is een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand sterker reageert op prikkels uit de omgeving dan niet-HSP en deze diepgaander verwerktOngeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, en dit komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Hier zijn enkele kenmerken van een hoogsensitief persoon:

 1. Je reageert sterker dan gemiddeld op geluiden, geuren en/of licht.
 2. Je neemt veel details waar.
 3. Je bent gevoelig voor non-verbale signalen van anderen.
 4. Je voelt je vaak anders dan anderen.
 5. Je denkt diep over dingen na.
 6. Je handelt gewetensvol.
 7. Je weet of voelt vaak wat je nodig hebt.
 8. Je denkt soms te complex of anderen vinden dat je ingewikkeld doet.
 9. Je kunt originele oplossingen bedenken in complexe situaties.
 10. Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel en komt op voor de underdog.
 11. Je bent gericht op anderen en hun behoeften.
 12. Je voelt de sfeer in een groep aan.
 13. Je houdt van harmonie in jezelf en om je heen.
 14. Je raakt sneller overprikkeld (bijvoorbeeld kortsluiting, verwarring, sterke emoties, prikkelbaarheid, leegte of chaos in je hoofd).
 15. Je trekt je regelmatig terug.
 16. Je hebt tijd nodig voordat je een antwoord geeft of een keuze maakt.
 17. Je wilt graag overzicht voordat je beslist of in actie komt.
 18. Je denkt niet alleen aan jezelf maar ook aan het groepsbelang.
 19. Je kunt snel verbanden leggen en denkt daardoor soms sneller in stappen vooruit.
 20. Je voelt emoties en stemmingen van anderen aan.
 21. Je vindt een-op-een contact fijner dan groepscontact.
 22. Je bent graag behulpzaam.
 23. Je vindt het (soms) lastig om met veranderingen om te gaan, vooral als het plotseling is.
 24. Je bent regelmatig streng voor jezelf.

Hoogsensitiviteit is geen ziekte of aandoening, maar een karaktereigenschap die invloed heeft op hoe je prikkels verwerkt. Als je hoogsensitief bent, kun je baat hebben bij het begrijpen van je eigen kenmerken en het leren omgaan met de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Hierna omschrijf ik een paar vaardigheden die het leven van jou, als hoogsensitief persoon kunnen vergemakkelijken.

Omgaan met hoogsensitiviteit zodat jij je prettiger voelt in je lichaam, hoofd en de wereld om je heen:

Als hoogsensitief persoon (HSP) kun je de wereld op een dieper niveau ervaren, maar dit kan ook uitdagend zijn in een drukke en overweldigende maatschappij. Gelukkig zijn er specifieke vaardigheden die je kunt ontwikkelen om je veel prettiger te voelen als HSP.

 1. Mindfulness: Een consequente mindfulness volle manier van leven is cruciaal voor ons welzijn als HSP’s. Het stelt ons in staat om emoties zoals zorgen, angst of irritatie te beheersen. Mindfulness helpt je om bewust te zijn van het huidige moment zonder oordeel.
 2. Creëer je eigen ruimte: Als hoogsensitief persoon kun je sterke emoties ervaren die je liever niet in het openbaar wilt uiten. Richt een ruimte in, al is het maar een klein hoekje, die alleen voor jou is, waar je je kunt terugtrekken en negatieve emoties op je eigen tempo kunt verwerken. Dit kan je slaapkamer, een kantoor of een rustig deel van je tuin zijn.
 3. Vermijd lange autoritten met anderen: In een auto met iemand zitten biedt veel kansen voor gesprekken die je mogelijk kwetsen. Als je worstelt met negatieve emoties, is het moeilijk om jezelf uit de situatie te halen. Eigen vervoer hebben geeft je de vrijheid om op elk moment weg te gaan.
 4. Zorg voor jezelf: Goede zelfzorg is heel belangrijk. Voldoende slaap, gezond eten, het beperken van cafeïne en het plannen van ontspanningstijd zijn allemaal nuttige strategieën voor HSP’s. Praat ook met een vriend of therapeut om te leren omgaan met emotionele reacties op stress.
 5. Identificeer je triggers: Noteer situaties of onderwerpen die het moeilijk maken om je emoties en reacties onder controle te houden. Door deze triggers te herkennen, kun je ze in de toekomst vermijden of je reacties beheersen wanneer je ermee wordt geconfronteerd.
 6. Leer omgaan met kritiek: Als HSP kun je gevoelig zijn voor kritiek. Probeer kritiek te omarmen en los te laten, neem aan waarvan jij denkt dat het terecht is en laat de rest gaan. Begrijp dat niet alle kritiek persoonlijk is en dat je niet alles hoeft aan te nemen.
 7. Bouw veerkracht op: Hoogsensitiviteit kan uitdagend zijn, maar het biedt ook kansen. Ontwikkel veerkracht door je bewust te zijn van je eigen behoeften, grenzen te stellen en positieve omgevingen te creëren. Je hebt meer kracht dan je denkt, dus gebruik deze vaardigheden om te floreren als HSP.
 8. Zoek ondersteunende relaties: Omring jezelf met mensen die je hoogsensitiviteit begrijpen en waarderen. Zoek naar vrienden en familie die empathisch zijn en je ruimte geven wanneer je het nodig hebt. Sociale steun is essentieel voor je welzijn als HSP.

Onthoud dat hoogsensitiviteit geen zwakte is, maar een unieke eigenschap die je kunt omarmen en waar je mee kunt groeien. Met deze vaardigheden kun je jouw sensitiviteit omzetten in kracht en veerkracht.

Wat mij persoonlijk erg heeft geholpen als HSP is dat ik het tegen mensen ben gaan vertellen. Ik heb uitgelegd waarom ik soms heftig kan reageren op situaties of mensen en waar dat vandaan komt. Sommigen begrijpen het en hadden al door dat ik nu eenmaal heel erg gevoelig ben voor energieën van anderen, anderen doen het af als “de nieuwe hype”, want dat is wat er op dit moment heel erg meespeelt: mensen roepen te pas en te onpas dat ze hoogsensitief zijn! Voor mij is dat verder prima, ik zit zelf zo hoog in mijn  energiefrequentie dat mij dat niet uitmaakt, maar voor mensen die het HSP zijn pas net ontdekken en daarmee om aan het zijn leren gaan , is dat soms erg heftig. Het is namelijk niet alleen heel gevoelig zijn voor energieën, maar ook geur/ smaak/ gehoor/ zien, dus het simpelweg afsluiten, of zoals vaak wordt geroepen: “in je bubbel gaan zitten” werkt niet altijd afdoende om alles te kunnen verwerken.

Het belangrijkste in mijn beleving is: herkennen en erkennen van jou HSP zijn, daarna in “kaart” krijgen waardoor je vooral getriggerd wordt of door wie natuurlijk. En dan daar allereerst mee om leren gaan. Het is niet te doen om maar in het wilde weg allerlei behandelingen te ondergaan, cursussen of workshops te volgen, boeken te lezen, podcasts te luisteren. Daardoor ligt het gevaar op de loer dat je helemaal overprikkeld wordt, je “door de bomen het bos niet meer ziet” en je dus steeds lager in je energie komt te zitten. Terwijl, echt geloof me, er zoveel moois kan gebeuren en zijn als je HSP bent!

Dus denk jij dat je HSP bent of weet je dat al:

*Herken en erken het,

*Begin met het in kaart krijgen van jouw heftigste triggers,

*Maak een plan van aanpak, kies er een paar uit de vele mogelijkheden die op internet aangeboden worden, dus degene die jou het meest aanspreken.

*Vertel de mensen om jouw heen, die het dichtst bij jou staan over jouw HSP zijn, laat ze eventueel deze blog lezen!

*Neem regelmatig een momentje om ook dankbaar te zijn voor jouw HSP zijn, hoe meer je ermee om leert gaan, hoe meer je HSP zijn gaat waarderen. Want HSP zijn kan jou leven zoveel verrijken!

Ik hoop met deze blog dat ik jou als HSP(hoogsensitief persoon) wat tips heb kunnen geven, en voor alle anderen: nu jij er wat meer over hebt gelezen kun je hopelijk wat meer geduld en begrip voor de HSP(hoogsensitief persoon) in jouw omgeving opbrengen. #doeslief 😊

Warme groet,

Petra van PuurPetra.

Categorieën: Overig

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *